marras 7, 2022

Proventia Group Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-syyskuu 2022

Heinä-syyskuu 2022 lyhyesti

  • Liikevaihto kasvoi 42,3 % edellisvuodesta 15,4 miljoonaan euroon (10,8 miljoonaa euroa)
  • Liikevoitto oli 0,8 miljoonaa euroa (0,7 miljoonaa euroa)
  • Kauden tulos oli 0,6 miljoonaa euroa (0,5 miljoonaa euroa)

Tammi-syyskuu 2022 lyhyesti

  • Liikevaihto kasvoi 11,9 % edellisvuodesta 39,2 miljoonaan euroon (35,0 miljoonaa euroa)
  • Liikevoitto oli 1,4 miljoonaa euroa (3,5 miljoonaa euroa)
  • Kauden tulos oli 1,0 miljoonaa euroa (2,8 miljoonaa euroa)

(Suluissa olevat luvut viittaavat edellisvuoden vastaavaan kauteen.) 

Toimitusjohtaja Jari Lotvonen:

Tuotteidemme ja palveluidemme kysyntä kasvoi tammi-syyskuun aikana tasaisesti.  Liikevaihto nousi 39,2 miljoonaan euroon, jossa kasvua vertailukauteen oli 11,9 prosenttia. Tammi-syyskuun liikevoittoprosentti laski viime vuoden 10,0 prosentista 3,5 prosenttiin. Huomattava muutos liiketoimintojemme liikevaihto-osuuksissa ja kohonneet kustannukset heikensivät kannattavuutta.

Testausjärjestelmäliiketoiminnan tammi-syyskuun liikevaihto nousi 13,2 miljoonaan euroon ja kasvua kertyi lähes 132 prosenttia, mutta testausjärjestelmäliiketoiminnan kannattavuus oli heikko. Jatkamme jo ensimmäisellä vuosipuoliskolla aloitettuja toimenpiteitä tehokkuuden parantamiseksi ja korkeampien kustannusten vaikutusten pienentämiseksi. Testausjärjestelmäliiketoiminnan heikko kannattavuus rasitti myös koko yhtiön tulosta. Testausjärjestelmäliiketoiminnan osuus Proventian liikevaihdosta oli 33,6 prosenttia, kun se vertailukaudella oli 15,2 prosenttia. Kolmannella neljänneksellä Proventia sai tilauksen modulaarisesta vetypolttokennojen testausratkaisusta uudelle asiakkaalle. Ratkaisun suunnittelu on aloitettu ja testausmoduulit toimitetaan asiakkaalle vuoden 2023 aikana.

Voimalinjojen järjestelmät- ja komponentit liiketoiminnassa tammi-syyskuun liikevaihto laski 11,3 prosenttia vertailukaudesta.  Lasku johtui kysynnän tilapäisestä heikentymisestä projektiluonteisessa retrofit-asiakassegmentissä. OEM-asiakassegmentissä kysyntä pysyi vertailukauden tasolla. Saimme kolmannella neljänneksellä uuden merkittävän tilauksen päästöjen hallintajärjestelmien suunnittelusta ja valmistuksesta nykyiselle asiakkaalle. Projektin suunnittelutyöt ovat jo käynnissä ja tuotteen sarjatuotannon on määrä alkaa vuonna 2026. Kolmannella neljänneksellä Tšekin tehtaan ylösajo eteni suunnitellusti ja jatkamme investointeja Tšekin tehtaan kapasiteetin nostamiseksi vastataksemme tulevien vuosien tuotantovolyymien merkittävään kasvuun ensi vuodesta alkaen.

Avainluvut

Tulevaisuuden näkymät

Vuoden 2022 liikevaihdon arvioidaan kasvavan. Liikevoiton arvioidaan laskevan vuoden 2021 tasosta. Vuoden 2021 liikevaihto oli 46,6 miljoonaa euroa ja liikevoitto oli 4,0 miljoonaa euroa. Ennustettavuus on kuitenkin edelleen rajallinen. Vallitsevat markkinaolosuhteet ja epävakaa geopoliittinen tilanne tekevät näkymistä epävarmat.

Liite: Liiketoimintakatsaus tammi-syyskuu 2022 (PDF)

Lisätietoja:

Jari Lotvonen
CEO, Proventia Group Oyj
puh. 0400 68 4072
jari.lotvonen(at)proventia.com


Proventia Group on kansainvälisesti toimiva suomalainen teknologiayhtiö, joka tarjoaa ratkaisuja ja palveluja moottori-, työkone- ja ajoneuvoteollisuuteen ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ilmansaasteongelman ratkaisemiseksi. Proventia kehittää ja valmistaa modulaarisia testauskeskuksia sähkö- ja hybridiajoneuvojen tuotekehitykseen sekä työkoneiden voimalinjojen energiatehokkuutta parantavia järjestelmiä ja -komponentteja. Proventia huomioi kaikessa toiminnassaan ihmiset, ympäristön ja tulevat sukupolvet – visionaan nollapäästöisyys.  

Yhtiön palveluksessa työskentelee noin 170 alan ammattilaista Suomessa, Tšekissä ja Englannissa. www.proventia.com